3 Haziran 2017 Cumartesi

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Durumu

I. Dünya Harbi başlayınca, Osmanlı Devlet idaresinde fikir ayrılığı ortaya çıkmış, İttihatçılar Almanya yanında savaşa girmek isterken, Padişah V. Mehmet Reşat, savaşta tarafsız kalmayı planlamıştır.

Bütün bunlarla birlikte İttihatçılarla yakın ilişkide olan Almanya ise Osmanlı’nın kendileri ile birlikte Savaşa katılmasını istemektedir Bunun belli başlı sebepleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir;

- Savaşı geniş alanlara yayarak, İtilaf devletlerinin gücünü bölmeyi
- Osmanlı Devleti’nin stratejik konumundan ve boğazlardan yararlanmayı
- İngiltere’nin sömürgelerine giden yol üzerinde denetimi sağlamayı
- Osmanlı halifesinin Müslümanlar üzerindeki nüfuzunu kullanarak, cihat çağrısı yaptırmayı, böylece İngiliz ve Fransız sömürgelerindeki Müslümanları ayaklandırmayı
- Osmanlı Devleti’nin insan gücünden yararlanmayı amaçlamıştır. Almanlar, Osmanlı ordularının eğitilmesi, sevk ve idare edilmesi, silah ve cephane yönünden desteklenmesi durumunda başarılı olacaklarını düşünmüştür.

- I. Dünya Savaşı’nda bazı cephelerin komutası Alman subaylara bırakılmıştır. Mustafa Kemal, bazı cephelerde komutanın yabancı subaylara bırakılmasına bağımsız devlet anlayışına uymadığı için karşı çıkmıştır.

- İngiltere, Osmanlı topraklarında kendisinin de gözü olduğundan, ayrıca Rusya’nın Osmanlı üzerindeki emellerini bildiğinden, Osmanlının İtilaf bloğuna alınmasının, Rusya’nın taraf değiştirmesine neden olacağı için Osmanlı Devleti’nin kendi yanlarında savaşa katılmasını istememiştir.

Osmanlı Devleti savaş çıkınca tarafsız olduğunu, Boğazları bütün gemilere kapadığını ve kapitülasyonları iptal ettiğini ilan etmiştir. Osmanlı Devleti tarafsızlığını ilan etmesine rağmen, Almanya ile gizli, bir işbirliği sözleşmesi imzalamıştır. Osmanlı Devleti İtilaf devletlerine güvenmediği ve olası bir saldırı durumunda Almanya’nın desteğini sağlamayı planladığı için böyle bir anlaşma yapmıştır. Osmanlı Devleti, ayrıca genel seferberlik ilan etmiştir. Çıkarlar hüküm sürüdüğü bu savaşta,

- Osmanlı gibi güçsüz fakat toprakları önemli olan, jeopolitik önemininin yanında sömürge yolları üzerinde bulunan,

- Boğazlar gibi stratejik alanlara sahip olan, topraklarında çok önemli petrol kaynakları bulunan bir devlet, istese de savaş dışı kalamazdı.

Kaynak: www.ataturkinkilaplari.com – En Kapsamlı Atatürk Sitesi tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Tarih İçerikli Konu Anlatımlı YGS ve LYS Hazırlık Kitaplarından derlenerek oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder